Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Sprogvurdering

Sprogvurdering og sprogstimulering i praksis

I Børnehuset Stjernen arbejder vi med en helhedsorienteret og styrket indsats for at understøtte børns sproglige udvikling. Ud over at arbejde med sproget som en del af den pædagogiske praksis, iværksætter vi målrettede sprogstimulerende aktiviteter for børn med særlige behov, herunder børn der har flere sprog i deres hverdag. Sprogvurderingen er et centralt redskab, der hjælper os med at få indsigt i barnets sproglige udvikling, så vi kan tilpasse den pædagogiske indsats ud fra det enkelte barns forudsætninger, kompetencer og behov.

Hvordan foregår sprogvurderingen?

Sprogvurderingen giver indsigt i barnets sproglige færdigheder inden for fire dimensioner:

  • Talesproglige kompetencer
  • Lydlig opmærksomhed
  • Generelle sproglige kompetencer
  • Kommunikative kompetencer

Ud fra vurderingen inddeles børnene i tre udviklingszoner, som danner grundlag for den videre indsats:

  • Særlig indsats: Hvis barnet har et markant behov for støtte, kan en talepædagog eller sprogkoordinator rådgive både institution og hjem, og der vurderes, om barnet skal indstilles til PPR.
  • Fokuseret indsats: Her tilbydes en ekstra sproglig indsats i institutionen, og en talepædagog eller sprogkoordinator kan vejlede både personale og forældre.
  • Generel indsats: Alle børn deltager i en almen sprogstimulerende indsats, som er en naturlig del af vores pædagogiske arbejde, blandt andet med afsæt i læreplanstemaet "Sprog".

Sprogvurderingen hjælper os med at identificere, hvilke områder barnet eventuelt har brug for særlig støtte til.

Sprogvurderingsmaterialet består af:

  • Et forældreskema, hvor I som forældre besvarer spørgsmål om barnets sprog.
  • Et registreringsskema, som personalet udfylder.
  • En resultatrapport, der viser barnets sproglige niveau.
  • En bilagsrapport med detaljeret information.
  • Et pædagogisk handleark, der anvendes til at planlægge den videre indsats.

Formålet med sprogvurderingen

Sprogvurderingen har til formål at kortlægge barnets sproglige udvikling for at sikre, at det har de nødvendige sproglige kompetencer som 3-årig. Hvis et barn har brug for støtte, kan vi tidligt sætte ind med en målrettet indsats, så barnet får de bedste forudsætninger for at udvikle sit sprog. Derudover hjælper sprogvurderingen os med at styrke det generelle fokus på sprogudvikling i institutionen.

Hvem varetager opgaven?

I Børnehuset Stjernen sprogvurderer vi alle børn, når de fylder 3 år. Det giver os et godt billede af barnets sprogforståelse, udvikling og eventuelle opmærksomhedspunkter. Forældrene informeres altid inden en sprogvurdering gennemføres.

Sprogvurderingen foretages af en sprogambassadør, som er tilknyttet barnets stue. I børnehaven har hver stue en sprogambassadør, og i vuggestuen er der to sprogambassadører. Derudover er både leder og souschef uddannede sprogambassadører. De sikrer, at sprogarbejdet prioriteres og udvikles i hverdagen.

Hvad skal I som forældre gøre?

Som forældre spiller I en vigtig rolle i sprogvurderingen. I vil blive bedt om at udfylde et skema om jeres barns ordforråd og sproglige kompetencer, da I oplever barnet i mange forskellige hverdagssituationer. På den måde kan vi sammen få et mere nuanceret billede af barnets sproglige udvikling.

Når sprogvurderingen er gennemført, vil personalet informere jer om resultatet og vejlede jer i, hvordan vi – både i institutionen og hjemme – kan understøtte barnets sproglige udvikling. Hvis barnet har behov for ekstra støtte, planlægger institutionen målrettede sprogaktiviteter, hvor barnet i mindre grupper får ekstra sproglig stimulation.

Vi ser frem til at samarbejde med jer om at styrke jeres barns sproglige udvikling!

Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sproglige udvikling?

Som forældre spiller I en vigtig rolle i jeres barns sprogudvikling. Sprog opstår i samspillet mellem barnet og dets omgivelser, og derfor er daglig kommunikation afgørende. I kan støtte jeres barn ved at sætte ord på handlinger, følelser og omgivelser, stille åbne spørgsmål og lytte aktivt. Læsning, sang og rim hjælper med at udvide ordforrådet, og gentagelser styrker forståelsen. Leg med sproget gennem hverdagssituationer – for eksempel ved at tale om farver, tal og begreber, når I er ude at handle eller på tur. Det vigtigste er at skabe en tryg og nysgerrig samtalekultur, hvor barnet får lyst til at udtrykke sig.

Dokumenter