Fakta om søvn:
- Søvn er livsvigtigt for alle
- Kroppen restituerer både fysisk og psykisk under søvnen.
- Søvn er ressource opbyggende
- Ny viden lagres under søvnen
- Børn sover som udgangspunkt, det de har behov for
- En kortere middagslur eller slet ingen middagslur giver ikke en længere eller bedre nattesøvn
- Faste rutiner og sengetider skaber bedre søvn
- Børn i alderen et til tre år bør sove 12-14 timer dagligt
Soverutiner og rammer i Børnehuset Stjernen:
Børnehuset Stjernen har to krybberum, et mindre til Astronauterne og et stort som deles af Månestuen og Skyen. I kryberummet er der installeret højtaleranlæg, så børnene kan høres i alle tre vuggestuegrupper. Personalet har sovevagten mellem kl. 12-13 på skift, udenfor dette tidsrum gøres brug af højttaleranlægget. Alle børn tilses jævnligt, efter at de er puttet.
Vi forsøger at skabe de bedste soverutiner for jeres barn, som allerede starter inden vi begynder at putte. Vi har fokus på en hyggelig putte-stund, med plads til toilet besøg, selvhjulpenhed, små snakke, historie mm.
Nogle børn har en sut, andre bruger en bamse eller klud. Den første tid i vuggestuen, er det en god ide at have noget med hjemmefra, som dufter af jer/jeres hjem, da dette er trygt og velkendt. Nogle børn kan have glæde af at sove i deres egen barnevogn, når de starter i vuggestuen. Dette aftales med personalet på stuen.
Vi har både barnevogne, krybber og sengetøj.
Når børnene vågner tages de stille og roligt op. Vi prioritere at børnene får lov til at vågne i deres eget tempo , samt at de hver især får den omsorg de har brug for. Nogle børn vil eksempelvis gerne ligge lidt længere i krybben og putte lidt videre, og andre vil gerne sidde lidt hos en voksen, indtil de er klar til at tage tøj på, slippe sutten/bamsen og fortsætte dagen.
Vi ønsker at vores søvnpolitik først og fremmest skal tage udgangspunkt i børnene. Det handler om deres trivsel og udvikling. Vores søvnpolitik skal være med til at kvalificere og udvikle det pædagogiske arbejde i institutionen og den skal være med til at skabe tydelighed i samarbejdet mellem pædagoger og forældre.
Søvn er en vigtig forudsætning for barnets trivsel, læring og udvikling. Her i vuggestuen har barnet sin “arbejdsdag” med mange indtryk og interaktioner og har derfor brug for søvn til at restituere og bearbejde de mange sanseindtryk. Vi vækker som udgangspunkt derfor ikke børn fra deres middagslur og lader dem sove når de er trætte.
Vi giver besked hvis barnet har sovet anderledes end det plejer og hvis barnet har sovet flere gange i løbet af dagen. Vi giver ikke besked om hvor længe barnet har sovet, hvis det er indenfor den normale søvnrytme. For vuggestuebørnene kan man som forælder se barnets sovetider på Aula.
Dialogen mellem forældre og personale vigtig, for at vi kan finde den bedste løsning for søvnmønstre sammen. Derfor er det også vigtig viden, hvis jeres barn har haft en urolig nat - eller søvnen hjemme har været anderledes end den plejer. I kan derfor opleve, at personalet spørger ind til hvordan barnet har sovet, når I afleverer jeres barn om morgenen. Dette er for at skabe den bedst mulige dag for jeres barn.
Opmærksomhedspunkter inden vuggestuestart:
Når jeres barn starter i vuggestuen, spørge vi ind til jeres putteritualer og soverytmer. Vi vil så vidt muligt forsøge os på at følge jeres rutiner og ritualer i den første tid. Der er dog ting som vi har svært ved at efterleve, derfor bør man som forælder inden vuggestue start, have overvejet om der skal justeres på sine ritualer. Det kan være en god ide at tale med ens egen sundhedsplejeske om opstart i vuggestuen. Nogle børn bliver ved vuggestuestart eksempelvis ammet i søvn, vugget i søvn i forældres arme eller er vant til at falde i søvn i barnevognen - mens barnevognen er "på tur". Det kan være rigtig svært for personalet at ændre på barnet soveritualer, hvis barnet ikke har prøvet det hjemme først. Her i vuggestuen gør vi alt hvad vi kan, for at "gøre som jer" i den første tid, derfor vil personalet spørge ind til jeres rutiner og ritualer ved opstartssamtalen i inviteres til inden vuggestuestart. Hvis jeres barn ved start i vuggestuen, sover formiddags og eftermiddagslur - så tilbyder vi det samme her i institutionen. En ændring i barnets søvnmønster, vil altid ske i samarbejde med jer forældre.
*Citat: Ann-Elisabeth Knudsen - Lektor Cand. mag i dansk og psykolog og har siden 1996 arbejdet med neuropsykologi og hjerneforskning.
Forandringer i barnets søvnmønster 0-3 årige:
Små børns søvnmønster forandrer sig løbende som de bliver ældre. Derfor må vi som personale forholde os til- og være opmærksom på disse naturlige ændringer. Også her følger vi sundhedsstyrelsens anbefalinger om at børn skal have lov til at sove når de er naturligt trætte for at sikre den bedste trivsel og udvikling over dagen. Dette betyder også at vi er opmærksom på når barnet søvnmønster forandres og ikke følger den rytme det har gjort tidligere. Grundlæggende kan man ikke tvinge noget menneske til at sove.
Små børn har en overgangsperiode hvor de går fra to til en lur midt på dagen. Som regel ved 1-årsalderen.
Vi oplever at barnet ikke udviser træthedstegn eller at tiden de plejer at bliver trætte ved, særligt morgen/formiddag bliver udskudt. Det kan også være de sover kortere tid under de to lure.
Barnets søvn- vindue ændres og det er vi meget opmærksomme på. I denne periode vil vi hjælpe barnet til at komme ind i nye rytme ved at forskubbe hvornår vi lægger dem, med udgangspunkt i, de små tegn på træthed de udviser. På denne måde kan vi sikre at barnet får en optimal middagslur hvor krop og hjerne får optimal hvile og barnet kan restituere sig samt bearbejde det som barnet oplever.
Omkring toårsalderen ændres søvnen ligeledes idet barnet langsomt får mindre behov for søvn om dagen. Samtidig sover det som regel igennem om natten.
I institutionen er den to årige måske svær at putte, falder ikke til ro eller gør modstand og græder ligefrem når de skal puttes. Nogle børn har godt af et lille hvil hvis de selv udviser behov for det og har det trygt og godt med at ligge vågen i krybben i vores krybbe-rum. Nogle børn gør direkte modstand. Søvn i institutionen skal ikke være forbundet med konflikt mellem barn og voksen. Barnet skal opleve luren som rar og meningsfuld. Måske oplever forældrene lignende kampe omkring søvn på fridage eller barnet sover slet ikke middagslur når det er hjemme.
Derfor kan det være hensigtsmæssigt at vurdere sammen med forældrene, at luren er ved at være et overstået kapitel i institutionen. I denne overgang kan det anbefales man enten henter sit barn lidt tidligere så det får en rolig sen eftermiddag, måske går på legeplads samt får spist noget mættende mad tidligere på aften såfremt barnet er træt når det kommer hjem. Måske skal det puttes i seng lidt tidligere, men søvnrytmen for aften og nat vil hurtigt justeres i forhold til, at barnet ikke længere sover for dagen.
Tal gerne med personalet såfremt I har brug for vejledning omkring søvn i hjemmet i denne overgang.