Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Stærke børnefællesskaber

Stærke børnefællesskaber i Børnehuset Stjernen

I Børnehuset Stjernen arbejder vi målrettet på at skabe stærke børnefællesskaber, hvor alle børn oplever at høre til og bidrage. Vi tror på, at alle børn har ret til at være en del af et meningsfuldt fællesskab, hvor de udvikler sociale relationer og deltager aktivt i det daglige samspil. Som pædagoger understøtter vi disse fællesskaber ved at skabe rammer, der giver plads til forskellighed og sikrer, at alle børn har mulighed for at være en del af de sociale og legende fællesskaber.

Vores arbejde med stærke børnefællesskaber tager afsæt i følgende 6 strategiske pejlemærker:

Alle børn skal opleve/have mulighed for at være en del af et fællesskab.
Alle børn skal opleve at kunne bidrage til fællesskabet.
Personalet tager ansvar for udviklingen af stærke børnefællesskaber.
Ledelsen skaber synlighed og tydelighed om arbejdet med børnefællesskaber.
Forældrene er betydningsfulde medspillere.
Den fysiske indretning understøtter børnefællesskaber og relationer.

Legen som en bærende del af vores pædagogik

Legen er en central del af vores hverdag og en afgørende faktor i børns udvikling. I legen lærer børn at indgå i fællesskaber, forhandle, sætte grænser, udvikle fantasi og bearbejde indtryk. Legen skaber en naturlig ramme for læring, hvor børnene oplever både glæde, udfordringer og mestring.

Det seneste år har vi haft særligt fokus på guidet leg som en pædagogisk metode til at styrke børns deltagelse og relationer. Gennem guidet leg skaber vi pædagogiske rammer, hvor vi understøtter og tilpasser legen, så alle børn får mulighed for at deltage. Vi kan gå foran og introducere en leg, være ved siden af og støtte børnenes samspil eller træde tilbage og observere, hvordan legen udvikler sig.

Guidet leg hjælper os med at sikre, at alle børn oplever sig som en del af fællesskabet – både de børn, der naturligt tager initiativ, og de børn, der har brug for mere støtte til at deltage aktivt. Ved at være bevidste om vores rolle i legen kan vi styrke børns sociale kompetencer, sprogudvikling og samspilsevner.

Legen er ikke blot noget, der foregår i ustrukturerede pauser – den er en integreret del af vores pædagogiske arbejde og en afgørende faktor for børnenes trivsel, udvikling og læring.

Faglige og sociale fællesskaber

For at styrke børnefællesskaberne arbejder vi både med faglige fællesskaber og sociale fællesskaber:

🔹 Faglige fællesskaber opstår i strukturerede voksenstyrede aktiviteter, hvor børnene deltager i små læringsgrupper, der er tilrettelagt efter deres alder og kompetencer. Her har vi fokus på, hvordan børnene indgår i fællesskabet, hvem de samarbejder med, og hvordan vi som voksne understøtter deres deltagelse og udvikling.

🔹 Sociale fællesskaber opstår gennem leg, hvor børnene selv styrer dynamikken og reglerne. Vi understøtter legen ved at skabe de rette rammer, være aktive deltagere og sikre, at alle børn har adgang til fællesskabet. Vi er opmærksomme på vores rolle som positive rollemodeller, der viser, hvordan man er en del af et fællesskab, lytter, inviterer andre med og håndterer forskellige følelser.

Legen er afgørende for børnenes udvikling – det er her, de lærer at forstå sig selv og andre, afprøver sociale spilleregler og bearbejder de oplevelser og kompetencer, de får i de faglige fællesskaber. Gennem legen oplever børnene glæde, frustration, samarbejde og succes, og vi støtter dem i at navigere i disse følelser, så de styrkes i at indgå i stærke fællesskaber.